Nema ništa bolje od šalice toplog čaja kojim započinjete jutro ili velike čaše ledenog čaja da vas rashladi tijekom ljeta. Već više od 5000 godina, razni narodi i kulture širom svijeta uživaju u ispijanju čaja, što ga čini pićem koje se najviše konzumira, nakon vode. Srećom, naši preci koji su pili čaj bili su dovoljno mudri i prepoznali su njegovu vrijednost i gledali su prema budućnosti tako da i mi možemo uživati u ovom eliksiru za kojeg sada znamo da ima značajne zdravstvene prednosti. Jedna od mnogih poznatih prednosti koja je otkrivena suvremenim ispitivanjima: značajna konzumacija čaja dovodi do zdravijeg srca.
Prema podacima objavljenima 2012. u časopisu Food & Function (Hrana i funkcija ), crni i zeleni čaj mogu smanjiti rizik od koronarne srčane bolesti i moždanog udara za 10 % do 20 %.(1) Dvije godine prije objavljeno je jedno od najvećih istraživanja o utjecaju konzumiranja čaja na zdravlje srca u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology ( Arterioskleroza , tromboza i vaskularna biologija). U ispitivanju je praćeno više od 37 000 ljudi u Nizozemskoj tijekom 13 godina i otkriveno je da ljudi koji piju puno čaja imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti od ljudi koji ne piju čaj. Sudionici u istraživanju koji su pili tri do šest šalica čaja dnevno imali su manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca od onih koji su pili manje od jedne šalice, a ispijanje više od šest šalica čaja dnevno bilo je povezano s 35 % nižim rizikom od razvoja srčanih bolesti u usporedbi s ispijanjem manje od jedne šalice.(2)
Definicija čaja
Iako sve četiri vrste čaja poznate kao pravi čajevi (bijeli, zeleni, oolong (ili wu-long) i crni) nude pregršt zdravstvenih koristi, većina ispitivanja pokazuje da crni i zeleni čajevi ipak prednjače kada je riječ o zdravlju srca. Sve ove vrsta čajeva proizvode se od lišća zimzelenog grma Camellia sinensis, ali razlike između njih nastaju zbog načina prerade. Bijeli čaj je najmanje prerađen, a radi se od pupoljaka i određenih listova biljke Camellia sinensis koji se pare i suše. Zeleni čaj proizvodi se od svježe ubranih listova koji se odmah pare radi sprječavanja oksidacije ili izloženosti kisiku. Čaju oolong dopušteno je da kratko vrijeme oksidira, a crni čaj oksidira u potpunosti. Rezultati različitih stupnjeva oksidacije utječu na komponente koje imaju pozitivan učinak na zdravlje, tako da je svaka vrsta čaja jedinstvena.
Zeleno je zdravo
Proces uparavanja zelenog čaja uništava enzime koji razgrađuju pigmente boje u lišću, što im omogućava da zadrže svoju zelenu boju. Listovi se zatim valjaju i suše i tako se čuvaju njihovi prirodni polifenoli, snažni antioksidansi.
Većina polifenola u zelenom čaju dolazi u obliku flavonoida, poznatih kao katehini, a to su biljni kemijski spojevi odgovorni za zdrava svojstva zelenog čaja. Zbog razlika u obradi, zeleni čaj sadržava najviše katehina od svih vrsta čajeva.
U nekoliko nedavno objavljenih ispitivanja pokazalo se da moćni antioksidansi u zelenom čaju mogu pomoći u sprječavanju ateroskleroze, točnije bolesti koronarnih arterija , zbog protuupalnih učinaka na nakupljanje plaka u krvotoku i stijenkama arterija.(3)
Katehini iz zelenog čaja također djeluju i na snižavanje kolesterola. U analizi iz časopisa Journal of American Dietetic Association, izdanje iz 2011. navedeno je da je „konzumiranje katehina iz zelenog čaja povezano sa statistički značajnim smanjenjem ukupne razine kolesterola i razine LDL-a”. Uz to, čaj štiti LDL čestice od oksidacije, što izaziva nakupljanje plaka u arterijama.(4)
Crno je u modi
Crni čaj možda nema toliko polifenola kao zeleni, ali tijekom procesa oksidacije, iz polifenola nastaju jedinstveni spojevi s posebnim zdravstvenim koristima za srce. Ispitivanjem iz 2012. pokazalo se da ispijanje tri šalice crnog čaja dnevno tijekom 12 tjedana dovodi do značajnog smanjenja razine šećera i triglicerida u krvi, povećanja razine HDL kolesterola i povećanja razine antioksidansa u krvi, što može pružiti zaštitu od oksidativnog stresa i upala.(5)
Druga ispitivanja, poput onog iz 2012. objavljenog u časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala su da crni čaj poboljšava funkciju endotela i krvni tlak .(6)
Biljni čajevi
Iako zeleni, bijeli, crni i oolong čajevi sadržavaju najmoćniju količinu antioksidansa, biljni čajevi i dalje su zdrava opcija. „Biljni čajevi imaju manju koncentraciju antioksidansa jer se kemijski sastav uvelike razlikuje među različitim biljkama”, objašnjava Emily Bailey, registrirana dijetetičarka, koja nadgleda korporativni program zdravlja za kompaniju Republic of Tea i direktorica je obuke za prehranu u NutriFormance-Fitness, Therapy, and Performance u St Louisu. Pokazalo se da rooibos, ili crveni čaj, napravljen od južnoafričke biljke Aspalathus linearis, pridonosi zdravlju srca. Takav zaključak proizlazi i iz istraživanja iz 2011. godine, u kojem su dobrovoljci tijekom šest tjedana dnevno pili šest šalica čaja rooibos, te su imali smanjeni LDL kolesterol .(7)
Biljni čajevi mogu biti posebno zanimljivi osobama koje ne vole zelene ili crne čajeve; važno je samo da ga pijete često. Iako još uvijek nismo posve sigurni koliko čaja treba piti, dodavanje bilo koje količine u uobičajenu rutinu može biti vrlo korisno.
Iako postoje dodaci prehrani dobiveni iz čaja koji mogu biti korisni, stručnjaci preporučuju čaj u tekućem obliku.
Naravno, ne trebate piti nekoliko litara čaja odjednom. Umjesto toga, pijte ga umjereno i redovito da biste održali visoku razinu antioksidansa u tijelu, jer oni „čiste“ krvne žile i sprječavaju stvaranje ugrušaka i aterosklerozu tijekom dana. Čaj možete konzumirati na različite načine tijekom dana kako vam ne bi dosadio: vruć ili hladan, možda s malo istisnutog limunovog soka, kako god volite. Ali morali biste znati da dodavanje mlijeka u čaj može oslabiti njegov blagotvoran učinak.
Reference
- (1) Bøhn SK, Ward NC, Hodgson JM, Croft KD. Effects of tea and coffee on cardiovascular disease risk. Food Funct. 2012;3(6):575-591. doi:10.1039/c2fo10288a. Return to content
- (2) de Koning Gans JM, Uiterwaal CS, van der Schouw YT, et al. Tea and coffee consumption and cardiovascular morbidity and mortality. Arterioscler Thromb Vasc Bio. 2010;30(8):1665-1671. Return to content
- (3) Ming Li et al; Epigallocatechin-3-gallate inhibits angiotensin IIand interleukin-6-induced C-reactive protein production in macrophages; Pharmacological Reports, 2012, 64, 912-914 Return to content
- (4) Kim A, Chiu A, Barone MK, et al. Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J Am Diet Assoc. 2011;111(11):1720-1729. Return to content
- (5) Bahorun T, Luximon-Ramma A, Neergheen-Bhujun VS, et al. The effect of black tea on risk factors of cardiovascular disease in a normal population. Prev Med. 2012;54 Suppl:S98-S102. Return to content
- (6) Hodgson JM, Puddey IB, Woodman RJ, et al. Effects of black tea on blood pressure: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2012;172(2):186-188. Return to content
- (7) Marnewick JL, Rautenbach F, Venter I, et al. Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease. J Ethnopharmacol. 2011;133(1):46-52. Return to content
Povezani članci:
Aspirin protect 100 mg tablete se koriste za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani odnosno moždani udar te za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama, kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.
Djelatna tvar lijeka Aspirin protect 100 mg želučanootporne tablete je acetilsalicilatna kiselina. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni.
Nositelj odobrenja za stavljanje u promet u Hrvatskoj je
Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.